Shenzhen Universiade Sports Center

The design for the Universiade Sports Center is inspired by the surrounding undulating landscape with crystalline buildings and with it, generates a formal dialogue which refers to the Chinese horticulture and landscape philosophy. The shape of the three stadia is additionally emphasized by the illumination of the transparent facades at night. An artificial lake connects the stadium with the circular multifunctional hall in the north and the rectangular swimming hall in the west. A central plaza is accessed via a raised promenade from the individual stadia. Two 150 m tall buildings forming the service center round off the sports complex in the north.

The main stadium is planned to be multifunctional, meeting the requirements of international sports occasions and events. Total capacity is 60,000, seated in three stands. The roof structure projects up to 65 m, and is designed as a steel prismatic shell on a basis of triangular facets. The total diameter of the roof is 310 m lengthways and 290 m across.

The indoor sports complex is designed as a circular multifunctional arena for indoor sports competitions as well as for iceskating and other events. The overall capacity is approx. 18,000 spectators. 스포츠중계

The swimming complex forms the third important module of the Shenzhen Universiade Sports Center. The overall capacity is approx. 3,000 spectators, the seats are arranged on two stands.

 

Lighting design concept:

As the day and night appearance of the buildings is dominated by their crystalline shape, the translucent fabric of the façade will be illuminated evenly. Integrated within the steel structure, LED light lines provide a dimmable uniform backlight to vary the intensity so that the crystal shapes will shine brightly at twilight and will slowly die down until midnight. Though the RGB-LEDs can be adjusted in their colour, the normal operation is white. The light sources of the sensitive facade lighting are not in the least visible, no matter from which angle they are seen. Otherwise, the clear structure would vanish, as the soft reflexion of the light would be superimposed by glaring light spots. The connecting paths between the buildings are illuminated by plain, unobtrusive luminaires with warm colour temperatures and good colour rendering qualities. The luminaires are constructed according to the geometry of the space, without scattered radiation towards close-by areas which otherwise would receive an unintended attraction. The creation of such ”calm spaces” which do not receive any direct radiation allows the visitors to relax their eyes by relying on their most sensible perception of soft light reflexions in pleasing darkness.